HISTORIE

Wim ten Have, toenmalig altist in het Orkest van de 18e eeuw en gastdocent aan het Groninger conservatorium, leidde in de jaren tachtig van de vorige eeuw een groep jonge musici op, die onder de naam Junge Philharmonie Groningen optrad als begeleidingsorkest tijdens concertreizen naar Italiƫ en Duitsland.

Na de fusie in 1989 van het Frysk Orkest en het Noordelijk Filharmonisch Orkest tot het Noord Nederlands Orkest (NNO), ontstond in Friesland en Groningen dringend behoefte aan koorbegeleiding.

Het voornoemde Groninger begeleidingsorkest, dat zich onder de nieuwe naam: Nieuw Philharmonisch Orkest (NPhO) presenteerde zich als aanvulling op het Noord Nederlands Orkest, bleek in een behoefte te voorzien.

Een veranderende markt met andere muzikale behoeften en mogelijkheden leidde in 2014 tot aangepaste doelstellingen en, om verwarring te voorkomen een andere naam: Filharmonie Noord (FN). Naast traditionele koorbegeleiding zal het orkest zich richten op bijzondere muzikale producties, zo mogelijk in samenwerking met partners op diverse terreinen. Met een eigen repertoire wil het orkest nieuwe doelgroepen aan zich binden en nieuwe speelmogelijkheden verkennen.

Meer weten of zien van Filharmonie Noord? Kijk eens in ons uitgebreide beeldarchief.